Receptek
Vegán puding karácsonyra
Szerecsendió, szegfűszeg, fahéj… Ezek az aromák megidézik számunkra a közelgő karácsonyi ünnepeket! A mai receptünkben szereplő vegán karácsonyi puding illatával bármelyik nap karácsonyi hangulatot teremthetsz otthonodban.
Nem csak az illata és az íze kellemes, de azok a családtagok vagy vendégek is bátran fogyaszthatják, akik semmilyen állati terméket nem esznek. Tejszín helyett olajos magvakat használunk, a tojást pedig ún. aquafaba-val helyettesítjük. Az aquafaba olyan lé, amelyben hüvelyes zöldségek (pl. csicseriborsó) főttek. Remekül habosítható és főzéskor úgy viselkedik, mint a tojásfehérje, így bizonyos desszertekben – például a mai receptünkben is – a tojás helyettesítésére használható.
Vegán karácsonyi pudingunkat nem kell sütni. A Zepter Masterpiece emeletes főzőrendszerrel gőzöljük, amellyel egy hőforráson akár négy ételt is főzhetsz egyszerre, így helyet, időt és energiát takaríthatsz meg!
HOZZÁVALÓK:
- 50 g aszalt vörösáfonya
- 50 g mazsola
- 50 g aszalt sárgabarack
- 50 g mogyoró
- 50 g mandula
- 200 g tönkölybúza liszt
- Só
- 1 alma
- 1 narancs leve és héjreszeléke
- 3 ek. aquafaba (csicseriborsó konzerv leve)
- 80 ml kókuszolaj
- 2 ek. kókuszcukor
- 1 csapott tk. fahéj
- 1 tk. sütőpor
- ½ tk. szerecsendió
- ¼ tk. őrölt szegfűszeg
- ¼ darált gyömbér
A szószhoz:
- 50 g kesudió
- 50 g friss datolya
- 250 ml víz (Aqueena víztisztítóval tisztítva)
- Egy csipetnyi fahéj
- 1 ek. chia mag
ELKÉSZÍTÉS:
- Áztasd be a vörösáfonyát és a mazsolát Aqueena víztisztítóval tisztított vízbe (esetleg rumba vagy whiskeybe) és hagyja állni 15 percig
- Reszeld le az almát és aprítsd fel a magvakat durvább szemcsékre
- Egy keverőtálban keverd össze a vörösáfonyát és a mazsolát (a vizet öntsd le róluk), a felaprított aszalt sárgabarackot, a datolyát, a reszelt almát és a magvakat
- Egy másik tálban keverd össze a tönkölybúza lisztet, a sütőport, a sót, az összes fűszert és a kókuszcukrot
- Add hozzá a kókuszolajat, a narancshéjat, a narancslevet és az aquafaba-t az aszalt gyümölcsöket tartalmazó tálhoz és keverd össze alaposan. Amikor a hozzávalók összeálltak, fokozatosan keverd hozzá a lisztes keveréket.
- Töltsd a keveréket egy hőálló üveg tálba és fedd le sütőpapírral úgy, hogy maradjon hely a párolás közben megemelkedő puding számára
- Tölts vizet egy Zepter Masterpiece Z-1625 edénybe és állítsd az indukciós főzőlapot 90°C-ra
- A Zepter Masterpiece emeletes főzőrendszerét alkalmazva helyezd a pudingmasszát tartalmazó hőálló tálat a Zepter Masterpiece Z-S20 szűrőedénybe és illeszd a vízzel megtöltött edény fölé
- Főzd 2 órán keresztül 90°C-on
- Hagyd lehűlni a pudingot, majd tedd át egy VacSy ételtárolóba és felszolgálásig tartsd a hűtőben
A szósz elkészítése:
- Töltsd a kesudiót és a datolyát a MixSy mixer tartályába, önts rá forró vizet és hagyd állni éjszakára
- Reggel keverd össze a MixSy-vel. Egy óra elteltével keverd bele a chia magot.
- Ha a szósz túl híg, adj hozzá még chia magot. Ha túl sűrű, önts rá vizet.
Jó étvágyat kívánunk!
A Zepter edényeit keresd tanácsadóinknál, bemutatótermeinkben vagy a webshopunkban. Ha kérdésed van, bátran írj nekünk!
nincs hozzászólás