Konyha
Répás-brokkolis dzsúsz
A C-vitamin rendkívül magas koncentrációban van jelen a brokkoliban. Ha egyéb zöldségekkel vagy gyümölcsökkel együtt préseli ki – az alábbi receptnek megfelelően – akkor kiemelkedően egészséges, ráadásul igen ízletes italokat készíthet.
Hozzávalók (2 adag):
- Egy csipetnyi só (a brokkoli blansírozásához)
- ½ csésze brokkoli
- ½ répa
- 1 paradicsom
- ½ alma
- 1 banán
- ¾ csésze tej
- 1 ½ evőkanál agávé szirup
A receptben található alapanyagok:
- Agávé szirup
- Alma
- Banán
- Brokkoli
- Répa
- Tej
- Paradicsom
Elkészítés:
- Mossa meg és aprítsa föl a brokkolit. Töltsön meg egy fazekat vízzel. Adjon hozzá egy csipetnyi sót, majd forralja fel. Tegye a brokkolit a forró vízbe és főzze 3 percig. Ezt követően tegye félre és hagyja lehűlni.
- Mossa meg a répát, az almát, és a paradicsomot, majd aprítsa föl őket.
- Hámozza meg és szeletelje föl a banánt, majd keverje össze a tejjel.
- Préselje ki a hozzávalókat ebben a sorrendben: brokkoli, répa, alma, paradicsom, és végül a banános-tejes keverék.
- Adja hozzá az agávé szirupot a frissen préselt dzsúszhoz. Alaposan keverje meg, majd szolgálja föl az italt.
Tippek:
Ebben a receptben 3,25%-os zsírtartalmú tejet használtunk, de ha Ön szeretné csökkenteni az ital kalória- vagy zsírtartalmát, akkor használhat zsírszegény tejet is.
Amennyiben éppen fogyókúrázik, mellőzze az agávé szirupot.
Amennyiben éppen léböjt kúrát tart, tej helyett használjon vizet és mellőzze az agávé szirupot.
Átlagos tápérték | |
1 adag (317 gramm)
A recept 2 adagot tartalmaz. |
|
Mennyiség 1 adagra vetítve | |
Energia: 177 kcal | Zsiradékból származó energia: 36 kcal |
Az irányadó napi beviteli érték (INBÉ) %-ában* | |
Össz. zsírtartalom: 4 g | 6% |
Ebből telített zsír: 2 g | 10% |
Ebből transzzsír: 0 g | |
Koleszterin: 9 mg | 3% |
Nátrium: 67 mg | 3% |
Össz. szénhidrát: 35 g | 12% |
Ebből étkezési rost: 5 g | 20% |
Ebből cukrok: 23 g | |
Fehérje: 5 g | |
A-vitamin | 76% |
C-vitamin | 69% |
Kalcium | 14% |
Vas | 4% |
D-vitamin | 9% |
E-vitamin (alfa-tokoferol) | 6% |
K-vitamin | 79% |
Tiamin | 8% |
Riboflavin | 17% |
Niacin | 6% |
B6-vitamin | 21% |
Folsav | 18% |
B12-vitamin | 7% |
Pantoténsav | 9% |
Magnézium | 11% |
Foszfor | 15% |
Kálium | 20% |
Cink | 5% |
Réz | 7% |
Mangán | 17% |
Szelén | 7% |
*Az irányadó napi beviteli értékek százalékos arányait egy átlagos felnőtt napi 2000 kalóriás étrendje alapján állapították meg. Az Ön napi beviteli értékei egyéni kalória-igényének megfelelően eltérőek lehetnek. |
nincs hozzászólás