Konyha
Narancsos kacsa fahéjjal és mézzel
Írországban, Libanonban, Olaszországban és Németországban az egyik legelterjedtebb ünnepi fogás a kacsa, amit nemcsak karácsonykor lehet fogyasztani. Bővítsd repertoárod más országok tradicionális ételeivel és lepd meg a családodat egy új recepttel!
Hozzávalók:
- 1 egész kacsa, kb. 3 kg
- 2 egész fokhagyma
- 4 hagyma
- friss zöldfűszerek ízlés szerint – rozmaring, kakukkfű
- méz
- rosé bor
- fahéj rudak
- 5 narancs
- ázsiai fűszerkeverék
Elkészítés:
A hideg (nem előmelegített) sütőtálba olaj nélkül tedd bele a narancsot, a hagymát, a rozmaringot és a kacsát. A kacsát töltsd meg a zöldfűszerekkel és a narancs-cikkelyekkel. Add hozzá a fokhagymát. Fordítsd meg a kacsát és egyenletesen terítsd szét a fűszereket. Törd rá a fahéj rudakat, majd önts hozzá egy kis bort és némi frissen facsart narancslevet. Fedd le a sütőtálat.
Állítsd az indukciós főzőlapot közepes fokozatra (160°C), majd 10 perc után csökkentsd a hőfokot 90°C-ra és úgy süsd további 120 percig.
Vedd le a fedőt és kend be a kacsát mézzel. Ha szeretnéd a kacsa bőrét ropogósra pirítani, akkor fedő nélkül még beteheted a 140°C-ra állított sütőbe 15 percre, de úgy gondolom, hogy nem fogod szükségét érezni, ha megtapasztalod, hogy milyen ízletesre és zamatosra párolódott a saját levében, alacsony hőfokon.
A kacsa készen áll a tálalásra. A köretet illetően engedd szabadjára a fantáziád: jó választás lehet például a tökpüré, a vöröskáposzta, vagy a párolt zöldségek. Jó étvágyat!
Petra Gerić séf
nincs hozzászólás