Konyha
Miért fontos jól megválasztani a kést?
- Egy jó késsel pontosabban vághatsz, ami szebb eredményt és jelentős időmegtakarítást eredményez – így teszi igazán élménnyé a főzést.
- Egy jó késsel csökken a balesetveszély, hiszen nem kell erőlködnöd ahhoz, hogy elvágd, amit szeretnél. És csak azt, amit szeretnél!
- Egy jól megválasztott kés hosszú éveken át elkísér, és segíti a munkádat a konyhában.
Milyen kést válasszak?
Egy alap késkészlet legalább háromféle kést tartalmaz.
Szükséged lesz egy ún. munkakésre vagy séfkésre. Ezzel végzed a munka nagyobbik részét. Darabolás, aprítás, szeletelés főzés előtt és közben. A séf kése pontosan simul a tenyeredbe, jól kiegyensúlyozott, és van „húzása” – azaz első fogásra kissé nehéznek tűnik, hogy határozottabban adhassa át a kezed mozdulatait az alapanyagnak.
Húsvágó kés vagy szeletelő kés. Ennek a késnek a hosszabb pengéjével egyenes, vékony szeleteket vághatsz akár a vöröshúsokból, szárnyasokból, akár a szalámiból. Fogója kezedre áll, pengéje hosszú, és egyenes.
Kenyérvágó kés. Ezzel a hosszú, hullámos pengével könnyedén szelhetsz teljesen egyforma, vékony szeleteket a legpuhább, legfrissebb kenyérből is. A minőségi tálalás alapfeltétele, hogy a kosárba helyezett kenyérszeletek szép szabályos formájúak legyenek, amit kenyérvágókés nélkül nem érhetsz el.
Honnan ismerem fel a minőségi késeket?
A legfontosabb az alapanyag! Egy valamire való kés alapanyaga mindenképpen a finomacélok közül kerül ki. A legjobbak az ún. damaszkuszi acélból készülnek, és jéggel edzik az anyagát. Ezzel magasabb keménységi fokot tudnak elérni, melyet a Rockwell-skála szerint mérnek és fejeznek ki a gyártók. Ez az érték a legjobb kések esetében 60 körüli, vagy e fölötti.
Az alapanyag fontos tulajdonsága, hogy többrétegű, melynek jelentősége a kés rugalmasságában mutatkozik meg. A rétegeket kovácsolással munkálják meg, eközben válik az egész kés egy testté, egy szétválaszthatatlan egységgé.
Termékeinket megvásárolhatod webshopunkban, illetve kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.
nincs hozzászólás