Konyha
Fehérboros lazac zöldségekkel
A lazachús igen értékes táplálék, amely egészséges módon elkészítve jelentős mennyiségű hasznos tápanyagot tartalmaz. Ma megmutatjuk az egészséges ételkészítés titkát.
A lazacfogyasztás 6 legismertebb előnye a következő:
- Csökkenti a daganatok kialakulásának kockázatát – a D-vitamin és a szelén segíthet a ráksejtek növekedésének gátlásában.
- Egészségesebb szív- és érrendszer – csökkentheti a stroke, a szívroham, a magas koleszterinszint, illetve a magas vérnyomás kialakulásának kockázatát.
- Egészségesebb szemek – a lazac, illetve általában a halolaj segít megőrizni a szemeink egészségét és javíthatja a látást is.
- Szépség – a lazac élénkíti a kollagén termelést, amely hozzájárul a bőr fiatalosságának és rugalmasságának megőrzéséhez.
- Pihentetőbb alvás – a lazac jelentős mennyiségű triptofánt tartalmaz, amely egy 100%-ban természetes nyugtató; segítségével éjszaka gyorsabban tudunk elaludni.
- Gyulladáscsökkentés – a lazachúsban található omega-3 zsírsavak és fehérjék erőteljes gyulladáscsökkentő hatással rendelkeznek.
HOZZÁVALÓK (4 fő részére):
- 300 g pézsmatök
- 1 póréhagyma
- 200 g zöldborsó
- 1 marék friss édeskömény levél
- 4 lazacfilé (150 g / db)
- Száraz fűszerkeverék (oregánó, római kömény, bors)
- Szárított édeskömény magok (ízlés szerint elhagyható)
- 2 dl fehérbor
- Hidegen sajtolt olívaolaj (ízlés szerint elhagyható)
ELKÉSZÍTÉS:
- Tedd a pézsmatököt, a póréhagymát és a friss zöldfűszereket egy Zepter Felix vágódeszkára, majd egy Santoku késsel aprítsd fel és keverd össze őket.
- Elsőként tedd a zöldségeket (tök, póréhagyma, zöldborsó) egy hideg (nem előmelegített) grilledénybe (Z-V3025Z) olaj és víz nélkül. Fektesd a száraz fűszerkeverékkel gazdagon ízesített lazacszeleteket a zöldségekre, önts rá egy bögre fehérbort, majd fedd le az edényt.
- Állítsd az indukciós főzőlapot közepes hőfokra (160°C) és főzd 2 percig, majd csökkentsd a hőmérsékletet 90°C-ra és főzd további 20 percig.
- 20 perc után vedd le a fedőt és tálald az ételt Royal Gold Bordeaux porcelánban.
- Ízlés szerint önthetsz az ételre olívaolajat.
A Zepter főzőrendszerrel kíméletes módon, hozzáadott zsír nélkül készíthetünk egészséges ételeket.
- Az ételek ínycsiklandóbban festenek: az alapanyagok eredeti színe, formája és állaga megmarad.
- Az ételek ízletesebbek: az ételek megőrzik természetes ízüket és aromájukat (akár só hozzáadása nélkül is).
- Az ételek egészségesebbek: a főzés során nem károsodnak az alapanyagokban található tápanyagok és biológiai értékek (vitaminok, ásványi anyagok, fehérjék, mikro- és makro nyomelemek). Az ételek nem égnek oda, így nem keletkezik akrolein, amely egy rákkeltő anyag.
Kellemes főzést és jó étvágyat kívánunk!
Petra Gerić séf
nincs hozzászólás