Így főzz velünk!
Koncentrált egészség – a sokoldalú spenót!
A spenót számos kedvező élettani hatással rendelkezik, többek között véd a gyulladások, az oxidatív stressz, a szív- és érrendszeri problémák és a rák ellen. Tápértékét fehérje-, ásványisó- és vitamintartalma adja.
A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma (elsősorban béta-karotin formájában) jelentős, bár az utóbbi nagy része főzéskor kioldódik, így a legjobb hatást a nyers spenót fogyasztásával érheted el. Ez a két fontos antioxidáns együtt segíti csökkenteni a szabadgyököket a szervezetben.
Az A-vitamin mellett a spenót koncentrált formában tartalmaz luteint és zeaxantint. Ezek az antioxidánsok fontos szerepet játszanak a szem egészségének megőrzésében.
A spenót koncentrált formában tartalmaz többek között az antioxidánsként viselkedő mangánt, rezet, cinket, E-vitamint, szelént; az energiát biztosító B1 és B2-vitamint, niacint, valamint; a csontok épségéért felelős kalciumot és foszfort. Ezen kívül nagymennyiségű élelmi rostot is tartalmaz, mely az emésztést segíti, de tartalmaz az izomépítésben fontos fehérjéket; gyulladáscsökkentő omega-3-zsírsavakat is.
A spenót még főzés után is több vasat tartalmaz, mint a legtöbb zöldségféle, ráadásul a spenót gyakorlatilag zsírmentes, így jóval kevesebb kalória bevitel mellett biztosítja a vasat szervezetednek.( 180 g főtt spenót mindössze 41 kalóriát tartalmaz).
Magnézium és kálium tartalma is igen fontos jellemző, hiszen a két ásványi anyag az egészséges vérnyomás egyensúlyban tartásában játszik szerepet.
Mai ajánlatunk egy immunerősító spenót smoothie:
Hozzávalók (2 adag):
- 1 ½ csésze spenót
- 2 érett mangó
- ¾ csésze tej
- 1 evőkanál agávé szirup
A receptben található alapanyagok:
- Agávé szirup
- Mangó
- Tej
- Spenót
Elkészítés:
- Mossa meg és aprítsa föl a spenótot. Keverje bele a tejbe, majd préselje ki.
- Hámozza meg a mangókat, vágja ketté őket, és kanalazza ki a magjaikat. A gyümölcshúst vágja kisebb darabokra és préselje ki.
- Adjon hozzá agávé szirupot, alaposan keverje el, majd szolgálja föl az italt.
Átlagos tápérték |
|
1 adag (325 gramm)
A recept 2 adagot tartalmaz. |
|
Mennyiség 1 adagra vetítve | |
Energia: 116 kcal | Zsiradékból származó energia: 0 kcal |
Az irányadó napi beviteli érték (INBÉ) %-ában* | |
Össz. zsírtartalom: 0 g | 0% |
Ebből telített zsír: 0 g | 0% |
Ebből transzzsír: 0 g | |
Koleszterin: 0 mg | 0% |
Nátrium: 9 mg | 0% |
Össz. szénhidrát: 31 g | 10% |
Ebből étkezési rost: 5 g | 20% |
Ebből cukrok: 22 g | |
Fehérje: 1 g | |
A-vitamin | 1% |
C-vitamin | 13% |
Kalcium | 3% |
Vas | 1% |
*Az irányadó napi beviteli értékek százalékos arányait egy átlagos felnőtt napi 2000 kalóriás étrendje alapján állapították meg. Az Ön napi beviteli értékei egyéni kalória-igényének megfelelően eltérőek lehetnek. |
A Zepter ajánlata a More Juice Press
Ha egy igazán jó gyümölcsprésre van szükséged, amely nem csak a lehető legtöbb levet adja, de még a tápanyagokkal is kíméletesen bánik és még tisztítani is egyszerű, próbáld ki a More Juice Press-t, melyet kereskedőinknél próbálhatsz ki és meg is vásárolhatsz.
Ha nincs ilyen kapcsolatod, írj nekünk!
nincs hozzászólás