Konyha
Húsvéti Brunch
A mi Húsvéti Brunch változatunkat illetően úgy döntöttünk, hogy a hagyományokat követjük, némi Zepteres csavarral! A legfontosabb menüpontot a mázas főtt sonka jelenti, amihez kétféle superfood salátát, frissítő zsenge, nyers zöldségeket és dekadens spárgát kínálunk hollandi mártással. Desszertként húsvéti kalácsot ajánlunk fel kávéval.
Ez a színes és gazdag választék a fehérjék, a lassan felszívódó szénhidrátok és a vitaminokban rendkívül gazdag saláták egyensúlyának köszönhetően elég bőséges ahhoz, hogy a vendégek jóllakjanak az ebédidő elérkezéséig.
Az ételeket, mint mindig, most is a Zepter Masterpiece edények és konyhai eszközök segítségével készítettük el. Ezért a sonka és a spárga elkészítése nem igényelte további olaj, zsír vagy víz hozzáadását a főzés során. Így sikerült maximálisan megőrizni a tápértéket, az ízeket és aromákat, és fenntartani a hozzávalók integritását.
Jó étvágyat!
HOZZÁVALÓK (6-8 adaghoz)
A mázas sonkához
- 1 főtt sonka (kb. 1 kg)
- 1 teáskanál méz
- 1 teáskanál mustár
- 1 teáskanál sárgabaracklekvár
- chili szósz
- bors
A petrezselyem salátához
- 2 csomag friss petrezselyem
- 1 csomag retek
- 1 csomag újhagyma
- 1-2 marék dió
- 1 evőkanál kapribogyó
- parmezánforgács
- olívaolaj
- bors
A Caprese salátához
- 3 nagy paradicsom
- 1 mozzarella golyó (kb. 125 g)
- friss bazsalikom
- olívaolaj
- bors
- balzsamecet
A spárgához és a hollandi mártáshoz
- 500 g spárga
- 80 g vaj
- 2 tojás sárgája
- 1 evőkanál citromlé
- bors
A zsenge, nyers zöldség mártogatósokhoz
- 300 g alacsony zsírtartalmú krémsajt
- 2 evőkanál finomra vágott snidling
- 20 ml olívaolaj
- fél citrom leve
- bors
- 1 cukkini
- 1 pirospaprika
- 1 répa
- 1 uborka
A húsvéti kalácshoz
- 500 g liszt + néhány maréknyi a gyúráshoz
- 1 csomag élesztő
- 1 csapott teáskanál só
- 50 g cukor
- 100 ml tejszín
- 2 tojás
- 100 ml meleg víz
- 1 tojás sárgája
- 50 g mandulaforgács
ELKÉSZÍTÉS
A húsvéti kalács elkészítése
- Tegye bele a lisztet, az élesztőt, a cukrot és a sót egy keverőedénybe, és keverje össze. Miután jól összekeverte, adja hozzá a tojásokat, a tejszínt és a meleg vizet, és az egészet gyúrja össze tésztává (addig adjon hozzá még lisztet, amíg a tészta már nem ragad hozzá a kezéhez).
- Fedje le az edényt folpack fóliával, és hagyja a tésztát 1-2 órán át kelni.
- Ossza el a tésztát 40 grammos adagokra, és formáljon belőlük golyókat.
- A golyókat nyújtsa ki rudakká, majd vagdossa be hosszában a közepén és csavarja meg. Nyomja össze a két végét, és formáljon karikát, utána fedje le folpack fóliával, és hagyja kb. 30 percig kelni.
- A tetejét kenje át tojással, szórja meg mandulaforgáccsal, és tegye a sütőbe, majd süsse 220 °C-n kb. 15-20 percig.
A sonka elkészítése
- A máz elkészítéséhez keverje össze a mustárt, a mézet, a sárgabaracklekvárt és a fűszereket.
- Részben vagdossa be a főtt sonkát úgy, hogy az alja sértetlen maradjon.
- Tegye egy Zepter Z-2030 főzőedénybe, és borítsa be a mázzal.
- Fedje le, és főzze 120 °C-n 5 percig, majd csökkentse a hőmérsékletet 90 °C-ra, és főzze további 30 percig, rendszeres időközönként még mázat hozzáadva.
A spárga elkészítése
- Hámozza meg a spárgát, és borítsa be a sonkához használt, megmaradt mázzal.
- Süsse 120 °C-n 7 percig egy Zepter ZQ-1918-SC Quadra sütőtálban.
- A hollandi mártás elkészítéséhez a MixSy segítségével keverje össze a tojássárgáját és a citromlevet, közben fokozatosan adja hozzá a megolvasztott vajat.
- A tálaláshoz hintse meg a spárgát a hollandi mártással
A Caprese saláta elkészítése
- Rakjon felváltva egymásra paradicsom és mozzarella szeleteket, bazsalikom leveket téve minden egyes réteg közé
- Fűszerezze sóval, borssal, olívaolajjal és balzsamecettel
Petrezselyem saláta
- Vágja fel a petrezselymet nagyobb darabokra, és tegye salátástálba a felvágott újhagymával, retekkel, a durvára darabolt dióval, a kapribogyóval és a parmezánforgácsokkal együtt.
- Öntse le olívaolajjal és szórja meg borssal, tálalja összekeverve.
nincs hozzászólás