Konyha
Az asztalterítés legfontosabb szabályai
Amilyen a mosdó, olyan a törülköző! Talán ezzel a közhellyel is kezdhetnénk egy cikket a tálalásról, hiszen mindenki részt vett már elegánsabb és kevésbé formális étkezésen is és jól tudjuk: a tálalás igenis számít.
Azonban ennél jóval többről van szó, hiszen a szépen terített asztalon nem csak drágábbnak, finomabbnak érezzük az ételt, de a társaság viselkedését is nagymértékben meghatározza a tálalás minősége.
Nem csak az asztalra helyezett virágokra, gyertyákra gondolunk, hiszen ezeknél alapszabály, hogy a virág nem lehet illatosabb az ételnél, és a gyertyának is háttérbe kell vonulnia, ezért fehér, vagy elefántcsont színű gyertyákat használj, és feltétlenül kerüld az illatos gyertyákat.
Egy formálisan megterített asztal társasága már érkezéskor felméri az esemény jelentőségét, és a legjobb modorát veszi elő. Ezzel alapvetően meghatározzák az összejövetel hangulatát akkor is, ha a résztvevők régi jó barátok.
Hogyan tálalj egy klasszikus, formális étkezéshez?
A legfontosabb mindig a tányér illetve tányérok. Ezeket helyezd egymásba úgy, hogy tükrözzék a felhasználás sorrendjét, azaz a vendéghez legközelebbi az első fogás. Ha az előétel saláta, akkor a salátás tányér, és így tovább.
Az evőeszközöket szintén sorrendben helyezd a tányérok mellé, bal oldalon a villák, jobbról pedig a kések és a kanalak sorakoznak. A fogások között a vendéglátó szedje le a már feleslegessé vált eszközöket a vendégek elől. A desszert eszközök mindig a tányér fölé kerülnek, szintén kintről befelé tartva a felhasználás sorrendjét.
A szalvéta a teríték bal oldalán kap helyet, akár különböző formákba állítva-hajtogatva. A hajtogatásnak csak a jó ízlés és a fantázia szabhat határt – ezzel is egyedivé varázsolva az eseményt.
A poharak, a tányérokhoz hasonlóan funkciójuk szerint távolodva kapnak helyet a teríték középpontjában álló tányéroktól. Ez alól egyetlen kivétel lehetséges, mégpedig a vizespohár! Ezt mindig a vendéghez legközelebb helyezd el, és hagyd az asztalon az étkezés befejezéséig.
Mi a helyzet egy kevésbé formális eseményen?
Egy kevésbé hivatalos vagy ünnepélyes – informális – étkezés során az eljárás hasonló a fentihez, azonban a kevesebb fogáshoz kevesebb eszközt helyezz az asztalra, és ezek díszítettsége is lehet visszafogottabb, egyszerűbb. Ebben az esetben a szalvétát akár a tányérokra is helyezheted, vagy a villák alá is teheted. A kések pengéje azonban itt is a tányér felé nézzen!
Fontos, hogy a teríték mindig igazodik a három legfontosabb tényezőhöz, amelyek az alkalom, az ételek és az elhelyezés funkcionalitása.
Jó étvágyat!
Termékeinket megvásárolhatod webshopunkban, illetve kipróbálhatod tanácsadóinknál és bemutatótermeinkben. Ha kérdésed van, írj nekünk.
nincs hozzászólás