Receptek
6 dzsúsz, amely felturbózza a szervezetedet a tavasz érkezése előtt!
A különféle zöldség- és gyümölcslevek készítése az egyik legjobb mód arra, hogy egészségesebbé válj és segítsd a szervezetedet abban, hogy megtisztuljon a modern, sokszor egészségtelen életvitel ártalmaitól. Megfelelő körülmények között az emberi szervezet igen hatékonyan képes ellenállni a betegségeknek és bámulatos önregeneráló képességgel rendelkezik, ugyanakkor a modern életmód számos olyan stresszfaktornak tesz ki bennünket, amelyek gyengítik az immunrendszert és gátolják a szervezetünk természetes öngyógyító folyamatait.
A különféle dzsúszok rendkívül kedvező élettani hatásokkal rendelkeznek, hiszen segítségükkel jelentős mennyiségű zöldséget és gyümölcsöt vihetünk be a szervezetünkbe egy – vagy akár napi több – ízletes ital formájában. Préselt levek formájában sokkal többféle zöldség és gyümölcs tápanyagait vehetjük magunkhoz gyorsan és praktikusan, mint ha ezeket mind megpróbálnánk külön-külön elfogyasztani. A dzsúszok esetében a rostok megemésztésére sincs szükség, ez tehát egy kiváló mód arra, hogy nagy mennyiségben, mégis könnyen feldolgozható formában juttassuk be a szervezetbe a tápanyagban gazdag zöldségeket és gyümölcsöket.
Ugyanakkor a dzsúszokat sem szabad túlzásba vinni vagy főétkezéseket ezekkel helyettesíteni, mert a zöldségek és a gyümölcsök általában nagyon kevés fehérjét és zsiradékot tartalmaznak, ezekre pedig szükség van a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz és a szervezet egészségének fenntartásához. A főétkezéseket kizárólag egy meghatározott idejű és orvos vagy dietetikus felügyelete mellett végzett méregtelenítő kúra esetén szabad dzsúszokkal kiváltani.
A tél végéhez közeledve, de még a friss tavaszi zöldségek és gyümölcsök megjelenése előtt különösen fontos, hogy megfelelően ellássuk a szervezetünket az egészségünk fenntartásához szükséges vitaminokkal és tápanyagokkal. Az alábbi 6 dzsúsz segít abban, hogy állandó fáradtság, levertség és betegségek nélkül vészeld át ezt a nehéz időszakot!
1. Anyagcsere-élénkítő dzsúsz (alma, répa, citrom, chili paprika)
Ez az édes dzsúsz egy csipetnyi chili segítségével fokozza az anyagcserét és egész napra lendületet ad!
Hozzávalók:
- 2 répa
- 1 alma
- 1 citrom
- ½ friss chili paprika vagy egy csipetnyi cayenne-bors
TIPP! Préseld ki az összes hozzávalót. Ha nem friss chili paprikát használsz, akkor a végén adj hozzá egy kis cayenne-borsot és keverd meg a dzsúszt.
2. Kedélyjavító dzsúsz (mangó, répa, citrom, spenót, kurkuma)
A kutatások szerint szoros összefüggés van a naponta elfogyasztott zöldségek és gyümölcsök mennyisége és a mentális egyensúly, illetve a boldogságérzet között. Ezt a dzsúszt tehát azért ajánljuk, mert tele van olyan növényi
tápanyagokkal, amelyek jelentős hangulatjavító hatásukról ismertek.
Hozzávalók:
- 1 répa
- 1 mangó
- 1 citrom
- 1 marék spenót
- ½ teáskanál kurkuma por
- 100 ml tisztított víz vagy hideg kamillatea
TIPP! A frissen elkészített dzsúszt hígítsd tisztított vízzel (vagy ami még jobb: hideg kamillateával), szórd meg kurkuma porral, keverd meg, majd azonnal fogyaszd el.
3. Arany immunerősítő dzsúsz (káposzta, narancs, citrom, arany cékla)
Védd az egészséged ezzel a citrusos ízű gyógyító elixírrel, amely tele van gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal és segít megelőzni a megfázást!
Hozzávalók:
- 100 g vagy kb. 1/8 fej káposzta
- 2 narancs
- ½ citrom
- 50 g hámozott és felkockázott arany cékla (1 közepes méretű cékla)
- 250 g aprított ananász (lehetőség szerint használjon frisset)
TIPP! Ha túl töménynek találod a dzsúszt, akkor tisztított vízzel hígíthatod.
4. Fáradtságűző dzsúsz (répa, káposzta, citrom)
Ez az ideális energianövelő dzsúsz tele van vassal, valamint B1-, C-, A- és K-vitaminokkal. Csodás lila színét a vörös káposzta adja, amelyben tízszer több tápanyag található, mint a zöld káposztában. A vörös káposzta bizonyítottan hatásos a vérszegénység (krónikus fáradtsággal járó vörös vérsejt-hiány) megelőzésében.
Hozzávalók:
- 2 répa
- 500 g vagy kb. ½ fej vörös káposzta
- ½ citrom
- 1 ½ sárgadinnye
5. Azonnali feltöltődés dzsúsz (áfonya, banán, spenót)
Ez a fehérjében és zsírokban gazdag, mélykék színű dzsúsz nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz és egész napra
elegendő energiatartalékot ad.
Hozzávalók:
- 1 banán
- 100 g áfonya
- 200 g spenót
- 1 teáskanál nyers kakaópor
- Zöld tea – 1 teafilter
TIPP! A frissen préselt italhoz adj korábban elkészített, langyos zöld teát és nyers kakaóport, majd keverd el alaposan. Fogyaszd egészséggel!
6. Varázslatos acai dzsúsz (acai bogyó, áfonya, banán)
Az Amazonas-medencéből származó, csokoládés aromájú acai bogyó antioxidánsokban, rostokban és omega-zsírsavakban gazdag. A dzsúsz többi összetevőjével együtt ízletes italt alkot, amely jelentős antioxidáns forrás, növeli az energiaszintet és serkenti az anyagcserét.
Hozzávalók:
- 100 g áfonya
- ¼ teáskanál fahéj
- 1 banán
- 2 fodros kel levél
- 2–3 teáskanálnyi acai por
TIPP! Az acai port a végén add hozzá. Finoman keverd el, majd fogyaszd egészséggel!
Az egészséges dzsúszok és smoothie-k elkészítésében nagy segítséget jelent a Zepter lassú préselési technológiával működő gyümölcsprése, a More Juice Press.
Fotó: Shutterstock
nincs hozzászólás