Receptek
Sertésoldalas-korona többféle körettel
Mai cikkünk főszereplője a sertésoldalasból kialakított elegáns korona, de azért bemutatjuk néhány olyan köretnek az elkészítését is, amelyekkel teljessé válik a karácsonyi vacsora.
Ne aggódj amiatt, hogy a hús kiszárad, van néhány biztos tippünk, amellyel garantáltan lágy, szaftos húst tehetsz az asztalra:
- A hús csonton való főzése
- A hús lágyítása pácolással
- A hús főzése hosszabb ideig, de alacsonyabb hőfokon
- Az is segít, ha a húst tálalás előtt állni hagyod 15-20 percig
A továbbiakban részletesen kitérünk ezeknek a módszereknek az alkalmazására. Ahogy mindig, a mostani ételeket is teljes egészében Zepter Masterpiece edényekben főztük meg. Az innovatív formatervű Zepter Masterpiece edények a sebészeti eszközökhöz is használt, kiemelkedő minőségű 316-L nemesacélból és csúcstechnológiás URA tapadásgátló eljárással készülnek, így a lehető legjobban megőrzik a felhasznált alapanyagok természetes aromáit és a bennük található értékes tápanyagokat, ráadásul edényeinkben a kedvenc fogásaidat hozzáadott olaj, zsiradék és víz nélkül készítheted el.
Tipp: Rendeld meg a húst hentesednél néhány nappal az ünnepi vacsora előtt, hogy biztosan rendelkezésre álljon a megfelelő alapanyag!
HOZZÁVALÓK: (8 adag)
- 1 sertésoldalas a koronához (kb. 3,5 kg)
A pácléhez
- 100 g méz
- 2 ek. tengeri só (a hús puhítása érdekében)
- 5-6 gerezd fokhagyma
- 10 egész borsszem
- Néhány szár rozmaring
- Néhány szár zsálya
A szószhoz
- 2 tk. darabos mustár
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 tk. apróra vágott zsálya
- 1 tk. apróra vágott rozmaring
- Bors
A díszítéshez
- 1 marék friss zsálya
- 200-300 g kumkvat (délkelet-ázsiai citrusféle)
A meggyszószhoz
- 300 g magozott meggy
- 70 ml whiskey
- 2 ek. méz
- 1 szár rozmaring
A kelbimbóhoz
- 1 kg kelbimbó
- 50 g vékonyan szelt pancetta
- 1 lila hagyma
- 150 g kéksajt
- 1 gránátalma
- 70 g kesudió
- Bors
- Olívaolaj
A karamellizált répához
- 1 kg répa
- 2 tk. méz
- 50 ml whiskey
- 2 ek. balzsamecet
- Egy csipetnyi fahéj
- Bors
- Olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS:
- Keverd össze a páclé hozzávalóit és főzd egy Zepter Masterpiece Z-1620-SC edényben 5-10 percig, illetve addig, amíg a méz fel nem oldódik
- Vedd le az edényt a hőforrásról, hagyd lehűlni, majd szűrd le és adj hozzá 1 liter hideg vizet
- Tedd a húst egy Zepter Masterpiece Z-2030 edénybe és öntsd rá a páclevet. 1-2 órán keresztül hagyd állni szobahőmérsékleten.
- Vedd ki a húst a pácléből, alaposan töröld le róla a páclevet, majd kend be a szósszal
- Alakítsd ki a „korona” formát: göngyöld a húst addig, amíg körkörös formát nem kap. Ha kialakult a korona forma, kösd össze egy spárgával.
- Burkold be a csontvégeket alufóliával, hogy ne égjenek meg, majd süsd 170°C-on 3 – 3,5 óráig
- Időnként ellenőrizd a húst egy húshőmérővel. Ha eléred a 70°C-os hőmérsékletet, állítsd a sütőt 250°C-ra és süsd még néhány percig, hogy a külseje ropogósra piruljon.
- Vedd ki a húst a sütőből, fedd le alufóliával és hagyd állni 30 percig
- Tálald Zepter Black & White porcelán tálalótálon és díszítsd zsályával, illetve kumkvattal
Meggymártás:
- Öntsd a meggyet, a whiskeyt és a mézet egy Zepter Masterpiece Z-1620-SC edénybe, majd főzd alacsony hőfokon (90°C) 10 percig, illetve addig, amíg a keveréknek szirupos állaga nem lesz
- A főzés utolsó perceiben add hozzá az apróra vágott rozmaringot
- Tálald Zepter Black & White porcelán mártásos tálban
Kelbimbó:
- Tedd a vékonyan szelt pancettát egy Zepter Masterpiece Z-V3025Z grilledénybe és finoman pirítsd meg (a sonka száradás közben tovább pirul, így csupán minimális grillezésre van szüksége)
- Vedd ki a sonkát az edényből és terítsd ki papírtörlőkre, hogy felitasd róla a zsírt
- Tedd a megtisztított, megmosott kelbimbót és a felszeletelt hagymát ugyanabba a grilledénybe, amelyben a pancettát pirítottad
- Fedd le és grillezd 90°C-on 10 percig
- Tálald Zepter Black & White porcelán tálalótálban, majd ízesítse olívaolajjal, borssal, gránátalma magokkal, kesudióval és a pancettával
Karamellizált répa:
- Hámozd meg és szeleteld fel a répát
- Tedd a répát egy Zepter Masterpiece Z-V3025Z grilledénybe és lefedve grillezd 90°C-on 30 percig
- Amint a répa megpuhult, vedd le a fedőt az edényről és add hozzá a mézet, a whiskeyt és a balzsamecetet. Növeld a hőfokot 120°C-ra és grillezd további néhány percig, illetve addig, amíg el nem párolog a nedvesség az edényből.
- Tálald a répát Zepter Black & White porcelánban és ízesítsd olívaolajjal, sóval, valamint egy csipetnyi fahéjjal
Tipp: A maradékokat tedd el VacSy ételtároló dobozokba, amelyek segítségével a hagyományos tároláshoz képest akár kétszer tovább is frissek maradhatnak az ételek!
Jó étvágyat kívánunk!
A Zepter edényeit keresd tanácsadóinknál, bemutatótermeinkben vagy a webshopunkban. Ha kérdésed van, bátran írj nekünk!
nincs hozzászólás