Receptek
Édes élvezetek – 4 + 1 egészséges recept az ünnepekre
Újra itt az év utolsó hónapja. Pénteken jön a Mikulás, utána pedig hamar elérkezik a karácsony. Az ünnepi hangulat, a színes, illatos karácsonyi vásárok, az ajándékok és a családi összejövetelek mellett ehhez az időszakhoz elválaszthatatlanul hozzá tartoznak a bőséges, sokfogásos vacsorák és bizony, a szokásosnál jóval több édesség és nassolás is. Összeállításunkban olyan édes finomságok receptjeit gyűjtöttük össze, amelyek egészséges alapanyagokból készíthetők és a vegánok, a laktózérzékenyek, valamint a gluténérzékenyek számára is alternatívákat nyújthatnak.
Különleges édességeinkkel idén az ünnepek alatt sem kell feladnod az egészséges táplálkozást!
1. Mézeskalács sütik
Ezek a mézeskalács sütik legalább annyira finomak, mint amennyire csábítóan néznek ki! Ízletes csemege egy Zepresso tea vagy kávé kísérőjeként, de az ünnepi asztalt is remekül díszítik.
A receptünkben szereplő süti vegán, ráadásul normál liszt helyett tönkölybúza liszttel, finomított fehér cukor helyett pedig kókuszcukorral készítjük, így bátran fogyaszthat belőle, hiszen számos értékes tápanyagot tartalmaz.
HOZZÁVALÓK (3 tucat sütihez):
- 90 g kókuszolaj
- 90 g kókuszcukor
- 120 g méz
- 2 tk. kakaópor
- 100 g őrölt, pörkölt mogyoró
- 200 g tönkölybúza liszt
- 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- ¼ (csapott) tk. szódabikarbóna
- Fél citrom reszelt héja
- Egy csipetnyi só
ELKÉSZÍTÉS:
- Keverd össze a száraz hozzávalókat egy keverőtálban, az olvasztott kókuszolajat, kókuszcukrot és mézet pedig egy másik tálban
- Fokozatosan adagold a száraz hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz és keverd ki a tésztamasszát
- Válaszd ketté a tésztamasszát, formázz belőle két lemez- illetve tárcsaformát, majd fedd le és tedd a hűtőbe éjszakára vagy legalább 3 órára
- Amint a tészta lehűlt, tedd a lapos tésztadarabokat két sütőpapír közé és gyúrd ki a tésztát
- Sütivágó formákkal vágd ki a kívánt alakzatokat
- Süsd 180°C-on 12 percig
- Hagyd lehűlni, majd tálald
Tipp: Ha nincs otthon kész mézeskalács fűszerkeverék, készíts házilag! Íme a recept: keverj össze ½ csapott tk. őrölt gyömbért, 1 csapott tk. fahéjat, ¼ csapott tk. őrölt szegfűszeget, ¼ tk. őrölt kardamomot, egy csipetnyi szerecsendiót és egy csipetnyi őrölt csillagánizst.
2. Narancsos-diós kókuszgolyók
Nagyszerű csemege, amelyet könnyen magaddal is vihetsz és a nap bármely részében élvezheted! A kókusz igen egészséges és a fogyókúrázásban is segít, mivel serkenti az anyagcserét.
HOZZÁVALÓK:
- 150 g medjool datolya kimagozva
- 3 narancs (rostja)
- 150 g aprított dió
- 50 g nem édesített kókuszpehely
- 3 evőkanál kendermag
- ½ teáskanál vaníliakivonat
ELKÉSZÍTÉS:
- Egy tálban alaposan keverd össze az aprított diót, a magozott datolyát és
a narancsrostot. - Add hozzá a kendermagot és a kókuszt
- Formázz golyókat a masszából, majd kb. 1 órára tedd be a hűtőszekrénybe,
hogy összeálljanak a golyók.
Tipp: Ha nincs aszaló készüléked, a sütőben is hasonló szárító hatást érhetsz el ugyanannyi idő alatt. A sikeres aszalás titka a megfelelő hőmérsékletben rejlik. Ha túl magasra állítod a hőfokot, akkor az étel megég. A legjobb eredményt akkor érheted el, ha 90 °C alatti hőfokot állítasz be. Az aszalás elején egy kicsit meggyorsíthatja a folyamatot, ha 65–70 °C-ra állítod a sütőt – így az étel felszínén lévő nedvesség gyorsan elpárolog. Amikor az étel külseje már száraznak tűnik, csökkentsd a hőfokot 50–60 °C-ra.
3. Kávés crème brûlée
A crème brûlée varázsa a ropogós, karamellizált felső réteg és az alatta lévő lágy krém ellentétéből ered. Receptünkben egy ízletes, egyszerűen elkészíthető és laktózérzékenyek által is fogyasztható, tejtermék-mentes verziót mutatunk be, amely nem tartalmaz nehéz tejszínt vagy finomított cukrot, ugyanakkor épp olyan sűrű és édes, mint a hagyományos változat és a teteje is pont olyan ropogós. Egy finom kávé vagy tea, illetve egy kellemes beszélgetés mellé ajánljuk kísérőként. Élvezet bűntudat nélkül!
HOZZÁVALÓK:
- 200 ml kókusztejszín
- 4 nagy tojássárgája
- 450 ml kesutej
- ¼ csésze Ze-presso kávé
- 2 kanál juharszirup
- 90-100 g nyers méz
- ½ evőkanál vaníliakivonat
- Egy csipet kókuszcukor
ELKÉSZÍTÉS:
- Melegítsd elő a sütőt 150 °C-ra
- Egy lábasban melegítsd a kesutejet 40 °C-ra
- Egy keverőtálban verd fel a tojássárgáját, közben fokozatosan hozzá adagolva a juharszirupot és a kókusztejszínt
- Készíts egy presszókávét
- Keverd a kesutejet és a kávét a tojássárgájából, kókusztejszínből és juharszirupból álló keverékbe. Finoman keverd, hogy ne kezdjen el habzani.
- Kanalazd ezt a keveréket desszertes tálkákba, majd tegye a tálkákat egy sütőtepsibe.
- Töltsd meg a tepsit vízzel úgy, hogy a víz a desszertes tálkák feléig érjen
- Süsd kb. 40 percig. A crème brûlée-nek össze kell állnia, de középen legyen remegős.
- Tedd a hűtőszekrénybe legalább 2 órára
- Tálalás előtt szórd meg cukorral és karamellizáld a cukrot szakácsfáklyával (flambírozó pisztollyal)
4. Kesutejes-fahéjas panna cotta
Ez nem a hagyományos, tejszínes panna cotta, hanem a klasszikus olasz desszert újszerű variációja, amely legalább ugyanolyan ízletes, mint az eredeti, sőt! A klasszikus panna cotta lágy és krémes kesutejes verziója gluténmentes vagy laktózmentes étrendet követők számára is élvezhető és garantáltan nagy sikert fog aratni, ha vacsoravendégeket fogadsz vagy vendégségbe mész.
HOZZÁVALÓK:
- ¾ evőkanál zselatin (lehetőleg vegán)
- 400 ml kesutej (ld. a házi készítésű kesutej-receptünket)
- 175 g nyers méz vagy juharszirup
- ½ teáskanál fahéj
- Egy csipetnyi szerecsendió
ELKÉSZÍTÉS:
- Oldd fel a zselatint ¾ bögre hideg vízben
- Egy lábasban melegítsd a kesutejet 40 °C-ra. Keverd bele a zselatint.
- Keverd tovább és add hozzá a juharszirupot és a szerecsendiót
- Töltsd a keveréket kis desszertes tálkákba és tedd a hűtőszekrénybe legalább 2 órára, hogy megkeményedjen
- Szórd meg fahéjjal és tálald
Utolsó receptünk egy kellemes ital, amellyel nem csupán értékes antioxidánsokat, B6-, C-, K-vitamint, folsavat, káliumot és emésztést segítő rostokat vehetsz magadhoz, hanem az édességek iránti vágyadat is kordában tarthatod.
4 + 1: Édesség-helyettesítő dzsúsz (alma, zeller, fahéj)
A fahéjjal ízesített zellerlé ellensúlyozza ennek a dzsúsznak az édességét, jelentős mennyiségű elektrolitot és
lúgosító ásványi anyagot tartalmaz, valamint hozzájárul a vércukorszint szabályozásához, így csökkenti az
édességek iránti vágyat!
Gyorsan elkészíthető: a felszeletelt alapanyagokat egyszerűen töltsd egy gyümölcscentrifugába vagy robotgépbe, majd az elkészült dzsúszt fűszerezd ízlés szerint. Érdemes lassú gyümölcsprést – pl. a Zepter More Juice Press-t – használni, mert ez a technológia nem károsítja a zöldségek és gyümölcsök rostjait, így az megmaradnak bennük az értékes tápanyagok.
HOZZÁVALÓK:
- 2 alma
- 4–5 zellerszár
- 1 csipet fahéj
- 1 csipet kurkuma
Tipp: Az elkészült dzsúszt szórd meg egy kis fahéjjal és kurkumával.
nincs hozzászólás