Konyha
Borjúborda
A borjúhús kifinomult ízvilágú, rózsaszín húsféle. Bármilyen nemű borjúból elő lehet állítani (ellentétben a marhahússal). A mindennapi táplálkozás részét is képezheti. Ma egy egyszerű és rendkívül finom recepttel jelentkezem, amelyet könnyedén elkészíthet bármely különleges alkalomra. Az egyedülálló Zepter technológia és a kiváló minőségű 316 L nemesacél segítségével a sous-vide elv alapján főzhet saját otthonában.
ÖSSZETEVŐK (4 fő részére):
- 1 kg borjúborda
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
- friss zöldfűszerek – petrezselyem, bazsalikom, kakukkfű, rozmaring
- extra szűz olívaolaj
- ázsiai fűszerkeverék – fahéj, ánizs, édeskömény mag, őrölt bors (vagy szecsuáni bors)
- bor
- őrölt szegfűszeg (MixSy-vel darálva)
ELKÉSZÍTÉS:
A MixSy segítségével őrölje meg az összes száraz fűszert az ázsiai fűszerkeverék elkészítéséhez.
- A friss zöldfűszerek és az olívaolaj összekeverésével készítsen pesztót is.
- Az ázsiai fűszerkeverékkel alaposan fűszerezze be a húst minden oldalon.
- Tegye a húst az ovális grillező edénybe (Z-V3025Z) olaj nélkül. A főzés megkezdése előtt fedje le az edényt, hogy elkezdődhessen a sous-vide folyamat.
Kapcsolja be az indukciós főzőlapot és először párolja az ételt 160 °C-on 5 percig. 5 perc elteltével fordítsa meg a húst, tegye vissza a fedőt az edényre, majd csökkentse a hőmérsékletet 90 °C-ra és így főzze tovább 45 percig. A hús ezen az alacsony hőfokon lassan, de egyenletesen, a saját levében és zsírjában párolódik át. A lefedett edényben vákuum nélkül is a sous-vide főzési technikához hasonló hatást érhetünk el.
Kapcsolja ki az indukciós főzőlapot és hagyja állni az edényt néhány percig.
Vegye le a fedőt és tegye a húst egy vágódeszkára, majd kenje be mustárral, mézzel, végül pedig a pesztóval.
Szolgálja fel a vágódeszkán, Zepter-módra elkészített sous-vide zöldségekkel.
A SÉF TIPPJE:
A borjúhoz kiválóan illik a krumplisaláta és gránátalmás-diós rukkola saláta (ennek receptjét közzétesszük egy későbbi blogbejegyzésben).
A csúcsminőségű 316L nemesacélból készülő Zepter Masterpiece főzőrendszer korszerű technológiájával és innovatív formatervével lehetővé teszi a hozzáadott víz- és zsiradék nélküli főzést vagy sütést, így az ételek egészségesebbek, de mégis finomabbak lesznek és megőrzik természetes aromáikat, ízüket, tápértéküket, valamint a bennük található természetes vitaminokat, ásványi anyagokat, fehérjéket, továbbá mikro- és makró nyomelemeket, mindezt alacsonyabb kalóriatartalom mellett és veszélyes anyagok nélkül. Az emeletes főzést lehetővé tevő Masterpiece főzőrendszerrel energiát, időt és pénzt takaríthat meg, de ami a legfontosabb, védheti az egészségét!
Petra Gerić séf
nincs hozzászólás