
Konyha
Beuf bourgignon / Klasszikus burgundi marha
A Parfümséf, Bíró Botond Boldizsár Ízek és Érzések sorozata márciusban a Párizsi tavasz címet viselte és a francia konyha műremekeit mutatta be. Íme a receptek. Otthon is könnyű őket kivitelezni, a Zepter edényeivel pedig még könnyebb őket elkészíteni.
Beuf bourgignon / Klasszikus burgundi marha
Összetevők:
- Marhahús
- Húsos szalonna
- Oívaolaj
- Sárgarépa
- Hagyma, fokhagyma, gomba
- Liszt
- Só, bors
- Vörösbor (Pinot Noir)
- Marhahús alaplé
- Paradicsompüré
- Gyöngyhagyma
- Kifliburgonya
- Kakukkfű, babérlevél
A szalonnát csíkokra vágom és megfőzöm. Lecsöpögtetem és utána 230 fokon a sütőben aranybarnára sütöm. A marhahúst felkockázom és szárazra törlöm. Befűszerezem és lisztbe megforgatom. A sűlt szalonna zsírjában körbepirítom a marhahúst, meg a fölkockázott sárgarépát és egy kevés gombát. A pirított zöldséggel megágyazok a fazékban, majd következik rétgesen a hús és a fűszerek. A paradicsomlét, a bort és az alaplevet ráöntöm, míg teljesen ellepi. A fazekat sütőpapírral befedem, és utána teszem rá a fedőt. Hirtelen felforralom, majd 3 órára a sütőbe teszem 140 fokra. Mikor készen van és a hús vajpuha, akkor kiválogatom a húsokat. A maradékból pedig szószt készítek. Nagysebességű géppel simára turmixolom egy darabka vajjal (ettől lesz csillogó és selymes)
A gyöngyhagymát egy kevés barnacukorral karamellizálom, majd balzsamecettel felöntöm és egy kicsit visszaredukálom.
A kifliburgonyát félig megfőzöm, majd tálalás előtt vajon megpirítom. Külön tálalom a húst, mellé a burgonyát és a gyöngyhagymát. A mártással pedig jól meglocsolom.
Felhasznált eszközök:
- Z-420-20 20cm-es syncro click kukta fedő
- Z-058-20 20cm-es, 5,8 literes főzőedény
- VO-022-K MixSy multifunkciós botmixer
- Z-FT-2838-LSC 24cm-es, 3 literes tapadásmentes serpenyő
- Z-2430 24cm-es, 3 literes serpenyő
nincs hozzászólás