Így főzz velünk!
Italok az ünnepekre – tippek, receptek, ötletek
Alig két hét van karácsonyig, a legtöbb családban már lázas készülődés zajlik. Ebben a hideg időben jól esik bekuckózni a meleg lakásba, és valami finom, meleg itallal kényeztetni magunkat. Ilyen alkalmakra tökéletesek a következő receptjeink.
LÉLEKMELEGÍTŐ FINOMSÁGOK
Császári melange
Hozzávalók:
- 4 tojássárgája
- 4 evőkanál eritrit
- 4 adag feketekávé
- 8 cent konyak vagy brandy
- tej ízlés szerint
Elkészítés:
A tojássárgáját habosra verjük az eritrittel, majd a habot egy bögrébe kanalazzuk. Erre öntjük óvatosan a frissen főtt feketekávét, utána pedig a konyakot. Végül öntsük hozzá a forró tejet, és már tálalhatjuk is. Aki szeretné, az alkoholt kihagyhatja belőle, úgy is nagyon finom lesz.
Karácsonyi puncs
A vendégeink biztos örülni fognak, ha idén különleges karácsonyi italokkal várjuk őket. A puncsot sokféleképpen fűszerezhetjük, ezért minden alkalomra elkészíthető. Ha nem fogy el, újra is lehet melegíteni, így akár több alkalommal is kínálhatjuk.
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- fél üveg rum
- 1 üveg portói vörösbor
- 50 g eritrit
- fűszerek, ízesítők ízlés szerint
Elkészítés:
Egy edényben feltesszük melegedni a vizet, a rumot és a portóit, lassú tűzön forrásig főzzük, néha-néha megkeverve. Amikor a puncs felforrt, beleöntjük a cukrot, de csak addig melegítjük tovább, amíg az eritrit elolvad. Teás csészében vagy bögrében tálalhatjuk.
A karácsonyi verzióba tehetünk alma- vagy narancsdarabokat, fahéjrudat, csillagánizst vagy szegfűszeket. Különleges hatást érhetünk el a mézeskalács fűszerkeverékkel is. Kísérletezzünk bátran!
Gyerekpuncs
A gyerekek is örülnek az ünnepi különlegességeknek, nekik elkészíthetjük a puncs alkoholmentes változatát.
Hozzávalók:
- fél liter erősre főzött gyümölcstea
- fél liter frissen facsart narancslé
- fél liter almalé
- 1 citrom leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj vagy 2-3 egész fahéj
- 5 evőkanál méz vagy eritrit
- bodzalé ízlés szerint
Elkészítés:
Főzzünk egy erős gyümölcsteát, majd öntsük át egy nagyobb edénybe. Adjuk hozzá a frissen facsart narancs- és citromlevet, majd keverjük bele az almalevet, a mézet vagy eritritet és a bodzalevet. A végén dobjuk bele a fahéjat, majd forraljuk öt percig. Ha egy kicsit kihűlt, tálalhatjuk.
Ebbe a változatba is tehetünk gyümölcsdarabokat, almát, mandarint, vagy akár ananászt.
Téli bólé
A bólé bármilyen időszakban elkészíthető, azt tehetünk bele, amit szeretnénk vagy ami épp otthon van. Íme, egy karácsonyi verzió.
Hozzávalók:
- 10 deka eritrit
- negyed liter víz
- 1 üveg vörösbor
- 2 alma
Elkészítés:
Hámozzuk meg és daraboljuk fel az almát, a felét félretesszük, a másik felének pedig kipréseljük a levét. Az alma héját se dobjuk ki! Az eritritet felforraljuk a vízben, hogy szirupot kapjunk, majd hozzáöntjük a friss almalevet, az alma héját és az almadarabokat. Az egészet összefőzzük, majd a héjakat kiszedjük. Hozzáadjuk a vörösbort, és felmelegítjük. Egy-két almadarabot tegyünk a poharakba, majd öntsük rá a forralt bort, és melegen tálaljuk. Ha úgy jobban szeretjük, hidegen is nagyon finom.
Ebbe az italba is bátran tehetünk téli fűszereket, fahéjat, ánizst, szegfűszeget.
Gyömbértea
Hozzávalók:
- 25 g friss gyömbér
- 6 dl víz
- 1 db citrom
- 1-2 ek méz
Elkészítés:
A friss gyömbért megmossuk, majd lereszeljük (aki szeretné, meghámozhatja, de nem szükséges). 6 dl vízben felforraljuk a lereszelt gyömbért, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Levesszük a tűzről, leszűrjük, majd kb. 60 fokosra hűtjük. Ezután hozzáadjuk a mézet, és ízlés szerint citromlevet facsarunk bele.
Kiváló immunerősítő hatása van!
FORRÓ CSOKOLÁDÉK
A forró csokit gyerekek és felnőttek egyaránt szeretik, íme néhány különleges recept, amit feltétlenül ki kell próbálni idén.
Forró fehér csoki
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 20 deka fehér csokoládé
- csipetnyi 1 db vaníliarúd magjaiból
- eritrit ízlés szerint
Elkészítés:
A darabokra tört fehér csokoládét kis lángon egy kevés tejben felolvasztjuk, folyamatosan kevergetve, mert könnyen leég. Ha már csomómentes a csokikrém, lassan hozzá adagoljuk hozzá a többi tejet és a vaníliás eritritet. Amikor felforrt, levehetjük a tűzről és bögrébe töltve tálalhatjuk. A hatás fokozása érdekében díszítsük tejszínhabbal, pici kakaóporral megszórva.
Mentolos forró csoki
Igazi ínyenceknek való ez a recept, mi idén ilyet biztosan készítünk.
Hozzávalók:
- 10 dkg mentolos töltött csokoládé
- 10 dkg étcsokoládé
- 0,6 dl tejszín
- 4 cl mentalikőr
- 3,5 dl tej
- mentalevél (a díszítéshez)
Elkészítés:
Melegítsük fel a tejszínt, majd öntsük fémtálba. Tegyünk félre a mentolos, töltött csokoládéból 4 kockát. A többit daraboljuk fel az étcsokoládéval együtt, szórjuk a meleg tejszínbe, és olvasszuk meg forró vízfürdőben vagy gőz fölött.
Melegítsük csaknem forráspontig a tejet. Keverjük össze az olvasztott csokoládéval és mentalikőrrel, majd töltsük 4 előmelegített csészébe, végül díszítsük a félretett csokoládéval és mentalevéllel tetszés szerint.
Fűszeres forró csoki pillecukorral
Hozzávalók:
- 8 dl tej
- 1 kis rúd fahéj
- pár szem csillagánizs
- 2 pici szárított chili
- 1 kiskanál vanília-kivonat
- 5 dkg kockára tördelt csokoládé
- 1 jó kanál méz
- csipet só
- 4 marék pillecukor
Elkészítés:
Egy edénybe öntjük a tejet, beleszórjuk a fahéjat, a csillagánizst, a szárított chilit, a vanília-kivonatot, a kockára tördelt jó minőségű, legalább 70%-os csokoládét és a mézet. Hagyjuk forrni pár percet, majd leszűrjük, csészékbe öntjük, és pillecukorral borítjuk be. A gyerekek biztosan, de a felnőttek is imádni fogják!
GASZTROAJÁNDÉKOK
Biztosan sokan vannak, akik még gondolkodnak, mivel lepjék meg szeretteiket. Remek ötlet olyasmit ajándékozni, ami elfogyasztható, így biztosan örömet okoz a megajándékozottnak. Ehhez kínálnak megoldást a következő receptek. Akár előre is elkészíthetjük a finom italokat, így elkerülhetjük a kapkodást az utolsó napokban. De van közte olyan is, amit nagyon egyszerű elkészíteni, és gyorsan megvagyunk vele, így akár vészmegoldásnak is kitűnő, ha valakiről megfeledkeztünk.
Kókusztejes tojáslikőr
Hozzávalók:
- 5 tojássárgája
- 10 dkg eritrit
- 1 db vaníliarúd kikapart magjai
- 4 dl tejszín
- 4 dl kókusztej
- 2 dl rum vagy whiskey vagy vodka
- csipetnyi só
Elkészítés:
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük az eritrittel. A tejszínt és a kókusztejet egy lábosba öntjük, és melegíteni kezdjük, de nem forraljuk fel. A meleg folyadék felét folyamatosan kevergetve, vékony sugárban az eritrites keverékre öntjük, majd visszaöntjük az edénybe, és 3-4 percig tovább főzzük, de nem forraljuk fel, különben kicsapódik a tojás. Végül egy csipetnyi sóval és az alkohollal ízesítjük. Hidegen és melegen is kitűnő.
Kávés csokilikőr
Hozzávalók:
- 20 dkg eritrit
- 1 csomag vaníliás cukor
- 4 adag feketekávé
- 4 ek kakaópor
- 2 dl vodka
- 2 dl tejszín
- 2 dl víz
- 1/2 tubus sűrített tej
- 1 tk rumaroma
Elkészítés:
A hozzávalókat gondosan kimérjük, egy keverőtálba rakjuk, és egy mixer segítségével lassan összedolgozzuk. Amikor krémes állagúra turmixoltuk, átöntjük egy tiszta üvegbe, és a hűtőbe tesszük 24 órára. Jégkockával szervírozzuk.
Meggy-mandula-vodka koktél
Hozzávalók:
- 0,3 dl meggylikőr
- 0,2 dl mandulalikőr (Amaretto)
- 0,3 dl vodka
Díszítéshez:
- narancshéj csíkok vagy ananász darab vagy koktélcseresznye vagy citromfűlevél
Elkészítés:
A likőröket és a vodkát shakerbe öntve jól összerázzuk, majd átszűrve koktélos poharakba töltjük, és feldíszítjük. Azonnal fogyasztható, de jobb, ha 15-20 percig hűtőben tároljuk, így az ízek jobban összeérnek. Ebben az esetben fogyasztás előtt töltsük a poharakba.
Almáspite-likőr
Hozzávalók 6 dl likőrhöz:
- 1 dl vodka
- 5 dl almalé (100%-os, szűretlen akár)
- 15-20 dkg eritrit
- 4 szem szegfűszeg
- 2 evőkanál házi készítésű vanília-kivonat
- 1 közepes rúd fahéj
- 1 púpozott teáskanál őrölt fahéj
- 2 evőkanál citromlé
- csillagánizs
Elkészítés:
A vodkába beletesszük a fahéjrudat, a szegfűszeget és a csillagánizst. Napfénytől elzárva 1 hétig érleljük a keveréket.
Az almalét és az eritritet összefőzzük, beletesszük az őrölt fahéjat. Amikor kihűlt, összekeverjük a vodkával, és beleöntjük a házi készítésű vanília-kivonatot. (Ha nincs házi készítésű vanília-kivonatunk, tegyünk fél vanília rudat a vodkába.)
Ha időnk engedi, készítsünk el magunk az üvegek díszítését is, így igazán egyedi és szívből jövő ajándékot adhatunk.
A Zepter termékei mindig segítségünkre lesznek a konyhában.
ÉRDEMES KIPRÓBÁLNI!
KATTINTSON AZ ALÁBBI LINKEK VALAMELYIKÉRE!
Akit érdekel az alábbi Zepter termék, kattintson:
Ha bármelyik termékünk érdekelné, megrendelheti webshopunkból, ide kattintson!
nincs hozzászólás