Egészség
5 egészséges idénygyümölcs, amelyet most érdemes fogyasztanod
Manapság lényegében bármikor, bármilyen zöldséget és gyümölcsöt megkaphatunk az üzletekben, azonban azt javasoljuk, hogy lehetőség szerint mindig válaszd az éppen szezonális zöldségeket és gyümölcsöket. Az idénynövények fogyasztásának számos előnye van:
- Ilyenkor a természet biztosítja az adott zöldségek, gyümölcsök érlelését. Csak a nap sugarainak hatására működik hibátlanul a fotoszintézis, ami a növényben lévő igen fontos szerves anyagok létrehozásáért felelős, mint pl. a klorofil, vagy a karotinok. Szezonon kívül csak mesterségesen, etiléngázzal érlelt társaikat vehetjük meg.
- A termelőknek kevesebb vegyszerre van szükségük a hozam eléréséhez, így a magasabb vitamintartalom mellett kevesebb káros anyagot is tartalmaznak. Biogazdálkozás is igazán csak szezonon belül lehetséges.
- A termékek valószínűleg egy helyi termelőtől érkeznek hozzád és nem a világ másik részéről. A frissesség mellett így fogyasztásod kisebb terhet ró a környezetre és pénzeddel a lokális közösséget támogatod.
- Minden zöldség és gyümölcs szezonban a legolcsóbb, sőt akár többszörös árkülönbségek is előfordulnak.
Forrás: cleaneating.hu
Mai cikkünkben öt olyan sokoldalúan felhasználható, rendkívül egészséges gyümölcsöt mutatunk be, amelyeknek májusban és júniusban van a szezonja. Mindegyik gyümölcshöz mellékelünk egy-egy ízletes receptet is, hogy segítsünk az inspirálódásban!
Áfonya
Az áfonya kiváló C- és K-vitamin, valamint mangán forrás. Jelentős mennyiségben tartalmaz étkezési rostot is, amely elengedhetetlen része az egészséges étrendnek.
Az áfonya az egyik legerősebb antioxidáns hatással bíró gyümölcs. Az antioxidánsok közreműködnek a szervezetben található szabad gyökök semlegesítésében, ezzel pedig jelentősen hozzájárulnak a daganatos betegségek, a szív- és érrendszeri betegségek, és számos egyéb, az életkor előre haladtával jelentkező betegség megelőzéséhez.
Egy tanulmány szerint az áfonya képes a memóriánk javítására is.
Receptajánlatunk: áfonya jégkrém
Eper
A friss eper az egyik legkedveltebb nyári csemege. Amellett, hogy ízletes, különösen gazdag C-vitamin-, mangán-, rost-, és folsav-forrás, ráadásul kalória tartalma is alacsony. Egy pohárnyi friss eper csupán 50 kalóriát tartalmaz, de napi C-vitamin szükségletünk 150%-át fedezhetjük vele. Az eper a 10 leghatékonyabb antioxidáns zöldség és gyümölcs közé tartozik, így fogyasztása segíthet megelőzni a különféle daganatos betegségek kialakulását is. Mivel az eper glikémiás indexe a legtöbb gyümölcsénél alacsonyabb, viszont rostban igen gazdag, így segít stabilan tartani a vércukor-szintet és cukorbetegek számára is jó választás lehet.
Receptajánlatunk: immunerősítő eper smoothie
Fekete cseresznye
A fekete cseresznye igen gazdag a szervezet számára fontos tápanyagokban és antioxidánsokban, ugyanakkor kevés kalóriát, koleszterint, és zsírt tartalmaz, továbbá nincs benne nátrium.
A cseresznye értékes rost-, valamint C- és A-vitamin forrás. Ezen felül tartalmaz melatonint is, amely az alvási folyamatok szabályozásában játszik szerepet és segíthet az álmatlanság leküzdésében.
A fekete cseresznyében található antioxidánsok és flavonoidok segíthetnek az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében. A mindennapi cseresznyefogyasztással csökkenthetőek az ízületi gyulladások, a szívbetegségek, és a cukorbetegség tünetei is.
Receptajánlatunk: gránátalmás cseresznye dzsúsz
Málna
A málna igen gazdag étkezési rostokban, C-vitaminban, és mangánban, viszont zsír- és kalóriatartalma nagyon alacsony. Glikémiás indexe is alacsony, így a málna nem okoz hirtelen emelkedést vagy süllyedést a vércukorszintben.
A málna rost- és nedvességtartalma hozzájárul az emésztőrendszerünk egészségének megőrzéséhez. Bizonyos tanulmányok kimutatták, hogy a málnában található antioxidánsok csökkenthetik a daganatos megbetegedések, a neurodegeneratív betegségek (pl. Alzheimer-kór, Parkinson-kór, szklerózis multiplex), és a gyulladásos állapotok kialakulásának kockázatát.
Receptajánlatunk: pirosbogyós egészségbomba
Sárgadinnye
A sárgadinnye C- és A-vitaminban gazdag. Már egy pohárnyi mennyiség is fedezi ezen vitaminok ajánlott napi mennyiségének 100%-át. Kálium- és mangántartalma is magas. A sárgadinnye 89%-ban vízből áll, így meleg nyári napokon ideális a folyadékszükségletünk kielégítésére. A vérnyomásra is kedvező hatást gyakorol, továbbá az asztma és a daganatos betegségek kialakulásának kockázatát is csökkenti.
Receptajánlatunk: fáradtságűző dzsúsz
nincs hozzászólás